Na vijf jaar teamfoto’s te hebben gemaakt op de Gooische Hockeyclub in Bussum, is het moment toch daar. Voor de laatste keer, zijn er onlangs vele foto’s van hockeyteams naar de drukker gestuurd, om er weer een mooie gids van te laten maken. Dit laatste jaar heb ik de foto’s samen met Job Broos gemaakt, en hij zal het in het vervolg helemaal gaan overnemen. Ik stop ermee.

Het lijkt mij een mooi moment om even terug te blikken;-)

“Make it or break it”

Het eerste jaar vond ik het heel spannend. Een teamgenootje die destijds in de Gooische Gids Commissie zat, vroeg mij of ik de teamfoto’s voortaan wilde gaan maken.. Ik was nog maar net begonnen met mijn carrière als fotograaf, en het leek me een hele leuke, maar enorme klus!

Twee lange weekenden in september heel hockeyend Bussum en omgeving op de gevoelige plaat zetten.. Als ik dat niet goed zou doen, zo dacht ik, zou ik in ‘t Gooi wel kunnen inpakken met mijn business.. Het voelde toen voor mij als een ‘ make it or break it’, ik hoor het mezelf nog zeggen;-)

Maar gelukkig heb ik de kans aangegrepen en vooral dat eerste jaar heb ik super veel geleerd. Niet alleen over waar je de juiste foto’s maakt ( dus niet aan de andere kant van het terras..), maar ook over de beperkingen die de tent geeft! ( Ja mensen, jullie moeten ècht zo dicht op elkaar, anders komt de tent op de foto, of valt je arm of hoofd van het beeld af!) Maar ook het belang van een goede workflow.

Zo heb ik het eerste jaar toen ik alles had afgewerkt, en de foto’s de volgende ochtend naar de drukker moesten, 1 fout gemaakt op mijn computer.. Alles was weg! Wie zat in welk team?! Wie kent wie, welk nummer hoort bij welk team? Wat een paniek!!!!! Ik was nèt klaar, en door een foute handeling op mijn computer, waren alle teamnamen weg..Het belang van de juiste apparatuur, en workflow werd mij nog eens goed ingewreven.

De jaren die volgden gingen steeds beter. Maar ik herinner me nog wel menig akkefietje…

Zo reed ik, het tweede jaar dat ik foto’s ging maken, op een mooie mistige zondagochtend door Bussum, op weg naar de hockeyclub. Nog vol goede moed, vrolijk in de auto, genietend van het prachtige mistige weer. Ik had als een blok geslapen na de lange zaterdag foto’s schieten, dus had niets gemerkt van de storm die ‘s nachts buiten raasde…

Eenmaal op de club, 07.00 uur.. de club nog volledig verlaten.. rijd ik het parkeerterrein op en zie ik dat de hele tent van het terras is afgewaaid tijdens de storm van die nacht….Ook goedemorgen, zondagochtend hè!!!

En in tweede instantie zag ik dat niet alleen de tent was omgewaaid, ook de vlaggenmast was afgebroken. Een lekker begin van de zondag! Daar ging mijn uurtje rustig opbouwen. Goddank waren er geen gewonden! Gelukkig druppelde er (slaperige) ouders van vroege kabouters binnen op de club, en toonde zich het ware Gooische clubgevoel! Met man en macht werd er in hoge spoed gewerkt om de tent weer omhoog te krijgen, het bestuur werd wakker gebeld ( sorry nog Martin;- ” hier heb ik dus echt geen zin in he”;-)), en in no time stond de tent weer, en had ik nog een kwartiertje over om de boel op te bouwen. Het is natuurlijk allemaal goed gekomen, maar het gaf wel stress!

Ook altijd interessant: ondanks de verzoeken van de Gooische Gids Commissie om in volledig tenue te komen, zijn er altijd weer leden die hun eigen outfit toch ècht leuker vinden;-) Lieve leden, ik vind jullie kleding ook mooi.. maar op de teamfoto’s van de hockeyclub, moet je in hockeytenue komen. Dus niet in je spijkerbroek, jurkje, nieuw sportief jasje. Oh ja, en ook niet met een pitcher bier;-))) En nee, ik wilde niet “moeilijk doen”, maar gewoon de opdracht van de club goed uitvoeren. Gelukkig begrijpt het merendeel dat dan ook wel weer en kwam het bijna altijd goed..

LEUK LEUK LEUK!

Toch wil ik afsluiten met vooral heel veel positiviteit. Want wat was het vooral leuk!

Leuk om iets voor de club te kunnen betekenen en mijn steentje bij te dragen. Leuk om met een team te werken en samen te zorgen voor een mooi eindresultaat! Leuk om alle kleine hockeyguppies voorbij te komen, zo schattig al die kleintjes in keurig hockeytenue ( zij wel;-) Nog leuker om op zondag heerlijk in het zonnetje te werken ( en te relaxen tussendoor) en alle Veterinnen en Veteranen voorbij te zien komen, lekker met hen te kletsen en veel, heel veel mensen te leren kennen.

Leuk om over mijn werk met de leden te kunnen praten en zodoende er af en toe nog een mooie opdracht uit te halen. Leuk om lekker een heel weekend geoorloofd tosti’s en broodjes kroket te eten;-)

Ook erg leuk, om aan het einde van het weekend, zo rond 16:30 uur op zondagmiddag, het welverdiende biertje te drinken na afloop ( of twee..)

En allerleukst natuurlijk dat het resultaat in een steeds mooiere Gooische Gids te zien is. Inmiddels met mooi glanzend papier en altijd weer met een gaaf thema!

Leuke hockeyclub, leuke Gooische Gids Commissie, leuke leden. Dank jullie wel voor jullie medewerking, jullie blije koppies, dank je wel voor alles.

Nu zijn de laatste foto’s verstuurd. Het zal ook het laatste jaar zijn dat je kan nabestellen, in elk geval kan het na dit seizoen niet meer via Shoots by Laura. Ik ga me met Laura Hermans Fotografie meer richten op de zakelijke markt, meer bedrijfsevents fotograferen, zakelijke portretten, en voor de liefhebber blijf ik ook graag familiereportages fotograferen.

En natuurlijk af en toe een mooie hockeywedstrijd op de club! Dus tot ziens op Gooische of daarbuiten!

Tenslotte wens ik Job Broos heel veel succes met het voortzetten van de teamfotografie, ” Make it, don’t break it, or fake it till you’ll make it;-)”

FOTOCREDITS: Jacq Roos Fotografie